• Stavanie mája

          • Ľudovú tradíciu stavania mája v našej obci pekne zachovávame. Nádherný máj nám stojí v centre obce, postavili sme si menší máj pred školou aj pred materskou školou a žiaci z nášho školského klubu detí pomohli ozdobiť aj máj, ktorý stojí pri Kaštieli Imre Madácha.

          • Tajomná noc v škole

          • Aj počas noci sa môžu diať v škole zvláštne veci. Tiché priestory našej základnej školy ožili z 30. apríla na 1. mája. Mnohí tí , ktorí by si mysleli, že deti majú školy dosť počas dňa, by sa asi mýlili. Žiaci druhého stupňa prenocovali v škole a predtým prežili poobedie a večer plný zaujímavých aktivít a zážitkov. Nebyť v noci doma, to je pre mnohých paráda! S našimi nocľažníkmi sme sa stretli o 15. 00 vo vestibule našej školy, kde sme dali deťom organizačné pokyny a roztriedili sme ich do tried. Potom bol pre deti pripravený pestrý program, ktorý začal súťažou ,,Možné je všetko“, v ktorej si deti zmerali sily vo vedomostiach z literatúry a čítania. Naši pedagógovia si pripravili pre deti aj športové súťaže v areáli školy, najviac sa však zapotili pri ,,Hľadaní pokladu“ . Poklad hľadali jednotlivé triedy spolu na základe indícií rozmiestnených v budove školy, v areáli školy a tiež v našom prekrásnom parku. Svoj poklad našla každá trieda v riaditeľni školy, kde každého čakala zaslúžená sladká odmena. Vyhladovaní sme netrpezlivo čakali na grilovačku. Matej Báťka nám zahral pár krásnych ľudových piesní a všetci sme si aj schuti zaspievali. Spev a harmonika nechýbali ani pri tradičnom stavaní mája pred budovou našej školy. Potom nás čakali ešte aktivity vo vestibule školy a po nich nasledoval zaslúžený oddych, ktorý však netrval dlho, pretože polovica deti sa vybrala na nočnú prechádzku a druhá polovica sa vyšantila na dlho očakávanej diskotéke. Po náročnom dni sme sa konečne uložili do svojich ,,spacákov“ . Ráno bolo pre všetkých ťažké, užili sme si raňajky a začali sa postupne baliť. Spokojní rodičia, ktorí si asi tiež užili utorkový večer bez detí, si pomaličky odvážali svoje deti domov. Myslíme si, že deti si so sebou odniesli množstvo pekných zážitkov.

          • EXKURZIA

          • 23. apríla sa 46 žiakov II. stupňa vydalo so svojimi pedagógmi na literárno-historickú exkurziu. Prvou zastávkou bola Zvolenská Slatina - Galéria Jána Kulicha. Žiaci mali možnosť oboznámiť sa s tvorbou známeho slovenského sochára a jedného z popredných česko-slovenských medailérov. Upútali ich sochy významných osobností našich dejín, ako boli napr. M. R. Štefánik, Cyril a Metod, M. Rúfus, M. Kukučín, Juraj Jánošík a i. Z galérie smerovali kroky našich žiakov do pamätnej izby Terézie Vansovej. Vďaka zaujímavému rozprávaniu pána farára Mgr. Branislava Kováča sa dozvedeli mnoho o živote významnej slovenskej spisovateľky obdobia realizmu, veľkej bojovníčke za práva žien. Pán farár im umožnil tiež krátku návštevu nádherného evanjelického kostola. Ďalšie kroky našich žiakov viedli do blízkej Očovej do Pamätnej izby Mateja Bela Funtíka, najznámejšieho vedca vtedajšieho Uhorska v Európe. Zaujala ich aj expozícia, v ktorej je prezentovaný charakter ľudovej kultúry Očovej. Neobišli ani miestny rímsko-katolícky kostol Všetkých svätých zo 14. storočia, ktorý sa nachádza v opevnenom areáli a patrí k významným historickým pamiatkam obce. Sú s ním spojené mnohé zaujímavosti, jednou z nich je aj to, že sa tu nachádzajú dva oltáre, autorom jedného z nich je známy Majster Pavol z Levoče. Keďže všetky prehliadky boli zaujímavé, v tento deň sme museli vypustiť z programu návštevu barokového kaštieľa na Ostrej Lúke, v ktorom je zriadená pamätná izba Adely Ostrolúckej. Predposlednou zastávkou exkurzie bola prehliadka pamätného domu ďalšieho spisovateľa obdobia realizmu – Jozefa Gregora Tajovského a jeho manželky spisovateľky Hany Gregorovej. Žiakov zaujala aj malá expozícia venovaná vynálezcovi, maliarovi, kňazovi Jozefovi Murgašovi. Hoci všetky prehliadky boli zaujímavé, žiaci sa predsa len najviac tešili na nákupné centrum EURÓPA, v ktorom zavŕšili exkurziu nákupmi, občerstvením, oddychom... Na záver môžeme konštatovať, že exkurzia sa vydarila a už teraz sa žiaci tešia na ďalšiu :-)

          • Mladí záchranári civilnej ochrany

          • Dňa 17.4. sa 4 naši žiaci zúčastnili okresného kola Súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany. Súťaž sa konala v Príbelciach v športovo – streleckom areáli. Žiaci pretekali podľa plánu trate a museli zvládnuť 9 stanovíšť s bodovaním na základe ich zručností a vedomostí. Na 2 km dlhej trati sa stretli so streľbou zo vzduchovky na terč, evakuačnou batožinou, otázkami z pohybu a pobytu v prírode, použitím ochranných masiek, prostriedkami individuálnej ochrany, zdravotníckou prípravou, hasením malých požiarov či rozoznávaním varovných signálov. Našu pripravenosť preverilo aj počasie a silný vietor, ktorý nám robil problémy hlavne na strelnici, kde sme nezískali ani bod, a tým sa pripravili o medaily. Aj napriek tomu, že sme na stupienky víťazov nedosiahli, naučili sme sa množstvo praktických rád, ako sa zachovať v rôznych krízových situáciách, ako podať prvú pomoc a zachrániť život či rozpoznať a reagovať na varovné signály. Obohatení novými zážitkami a informáciami, odmenení vrecúškom s tričkami, dózami na obed či USB kľúčom sme s dobrou náladou cestovali domov. Našu školu reprezentovali Simona Fajčíková, Tobias Carlos Ješko, Nelli Bajrič a Jakub Fajčík.

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • 11.4. sa 8 žiaci našej školy zúčastnili krajského kola Olympijského odznaku všestrannosti v Banskej Bystrici. Na základe výsledkov testovania zo septembra a októbra a aktuálnej formy najlepší chlapec a najlepšie dievča zo 6. – 9. ročníka súťažili v piatich disciplínach – prekážková dráha, preskoky cez švihadlo, ľah – sed, skok do diaľky a člnkový beh 10 x 5 m. Súťaž začala slávnostným otvorením, kde 4 vlajkonosiči z radov žiakov niesli olympijskú vlajku a za tónov olympijskej hymny slávnostne niesla olympijský oheň naša reprezentantka Paulína Fialková. Po vypočutí hymny, nástupe 8-členných tímov, zložení sľubu Fair – play súťažiacich a rozhodcov začala oficiálna časť. O miestenku na celoslovenské kolo bojovalo 31 škôl z celého kraja, no len jedna z nich získala zlatú postupovú medailu. Naša škola sa umiestnila na peknom 21. mieste. Každý žiak dostal olympijský odznak a mohol v súťažiach vyhrať zaujímavé vecné ceny. Za reprezentáciu školy ďakujeme Milanovi Makovníkovi, Lucii Zelkovej, Michalovi Gašparovi, Simone Fajčíkovej, Tomášovi Madajovi, Nelli Bajrič, Matúšovi Hvodlikovi a Victorii Sadie White.

          • Festival ZEME

          • Každoročne od roku 1970 si 22. apríla pripomíname Deň Zeme, ktorý vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Cieľom dňa je pripomenutie si našej nezávislosti na zdrojoch, ktoré nám naša Zem poskytuje, a preto je potrebné ich chrániť a venovať im náležitú pozornosť. Naša planéta je náš jediný domov, ktorý máme a je potrebné, aby sme sa do jej obnovy a ochrany zapojili všetci. Naša škola spolu s ďalšími organizáciami v obci zahájila dňa 12. apríla podujatie Festival Zeme, aktivity ktorého budú pokračovať až do vyvrcholenia 22. 4. Žiaci školy so svojimi pedagógmi vyšli do ulíc obce, aby upratali a zveľadili verejné priestranstvá v našej obci.

          • Svet okolo nás - Tanzánia

          • Žiaci našej školy sa už niekoľko rokov zapájajú do projektu Svet okolo nás. Cieľom tohto projektu je rozšíriť aktivity kreativity vzdelávania na Slovensku hlavne v oblasti výučby geografie. Výber žiakov 5. – 9. ročníka sa 10. apríla v kinosále Baník vo Veľkom Krtíši preniesol aspoň virtuálne do ďalekej Tanzánie. Žiaci sa prostredníctvom zaujímavého videa, fotografií, schém, animácií doplnených autentickou hudbou dozvedeli veľa nového a zaujímavého o tejto neznámej krajine. V závere sa zapojili do krátkej besedy s autormi filmu, ktorí pripravili prezentáciu krajiny po vlastnej expedícii.

          • Aj v našej škole sa "klokanilo"

          • MATEMATICKÝ KLOKAN doskákal 26. marca 2024 do škôl na piatich kontinentoch s vakom plným zaujímavých matematických úloh.  Aj naši žiaci 1. až 8. ročníka sa zapojili do tejto najväčšej matematickej súťaže na svete. Vyhlasovateľom súťaže je asociácia Kangourou sans Frontières založená vo Francúzsku, organizátorom súťaže v Slovenskej republike je Talentída, n. o. Každý žiak dostal test, v ktorom riešil 12, 18 alebo 24 úloh. Úlohy boli zaujímavé, možno niektoré aj trošku náročné, ale všetci súťažiaci sa s nimi so statočnosťou popasovali. 

          • Svetový deň vody

          • Svetový  deň vody nám každoročne 22. marca pripomína, že voda je vzácna a musíme ňou šetriť. My sme si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami. Prváci tvorili pri piesni Mira Jaroša – Na vode nám záleží, druháci v rámci hlasného čítania čítali text:  Príbeh dažďovej kvapky a potom si spolu  pomocou kresieb porozprávali príbeh, mali  nástenku aj prezentáciu o dôležitosti vody pre človeka a prírodu a o zmene skupenstva vody. To všetko absolvovali vo vlastnoručne vyrobených kvapkových čelenkách. Tretiaci sa vybrali do prírody a vyčistili potôčik pri škole a studničku na konci obce. Štvrtáci sa venovali hľadaniu informácií o vode a jej šetrení. Na druhom stupni žiaci v rámci vyučovacích hodín riešili úlohy o vode, zaoberali sa vodným svetom a otázky šetrenia vody riešili aj v anglickom jazyku.

          • Svetový deň Downovho syndrómu

          • Dňa 21. marca sme si aj na našej škole pripomenuli Svetový deň Downovho syndrómu a aj tzv. ,,Ponožkovú výzvu“. Rozdielnymi, farebnými ponožkami dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť ľudí s Downovým syndrómom, ale aj to, že ich inakosť chápeme a podporujeme ich. A presne tak, ako aj pár zdanlivo nesúrodých ponožiek dobre plní funkciu a zahreje nohy, tak aj ľudia s Downovým syndrómom k nám – bežným ľuďom – patria, obohacujú naše životy, sú neodmysliteľnou súčasťou rodín, školských kolektívov, športových družstiev, divadelných a tanečných súborov. Ich inakosť sa nesmie diskriminovať a odsúvať na okraj spoločnosti.

            Naši žiaci si v tento deň opäť raz pripomenuli, že najdôležitejšia zo všetkého je ľudskosť a do tejto výzvy sa s radosťou zapojili.

          • Čítajme si – detský čitateľský maratón

          • Dňa 21. 3. sa naša škola zapojila do projektu Čítajme si –  detský čitateľský maratón, ktorý organizuje Linka detskej istoty pri Slovenskom výbore UNICEF v spolupráci so slovenskými knižnicami už 15. rok. Cieľom podujatia je vzbudiť  u detí a mládeže záujem o čítanie, rozvíjať ich fantáziu a prehlbovať vnímavosť. Do maratónu sa zapojili všetci žiaci našej základnej školy. Čítali sme nahlas, deťom na prvom stupni čítali rodičia aj starí rodičia. Na hodinách cudzích jazykov sme čítali texty aj v nemčine, aj v angličtine. Keďže nám počasie prialo, tak sme si si vychutnali čítanie vonku  - v našom krásnom parku, v okolí kaštieľa a školy. Žiaci 1. triedy navštívili našich malých škôlkarov, ktorým prečítali rozprávku. Sme radi, že sme sa aj tento rok zapojili do tohto projektu, mohli šíriť krásnu myšlienku a pevne veríme, že sa nám podarí prekonať minuloročný rekord 100 591 čitateľov.

          • Marec - mesiac knihy

          • Marec – prvý jarný mesiac, ktorý sa spája nielen s príchodom slnečných dní či prvých prác v záhradkách, ale i s odpočinkom v podobe čítania kníh. Marec je mesiacom knihy a aj u nás sme sa celý mesiac na hodinách literatúry a čítania venovali knihám, veď kniha je bránou  do sveta poznania. Pri tejto príležitosti si naši učitelia pripravili pre svojich žiakov niekoľko aktivít na hodinách : vyrábali sme záložky,  na začiatku vyučovacej hodiny sme v tichosti čítali 15 minút knihy, rozprávali sme sa o knihách, zahrali sme sa na ilustrátorov a tvorili sme titulné stránky svojich vlastných kníh, hovorili sme o svojich obľúbených, ale aj menej obľúbených knihách, žiaci prvého stupňa si zmerali svoje sily v kvíze o knihách, navštívili sme našu knihobúdku a priniesli sme na výmenu knihy, ktoré nám venovali deti a rodičia, starší žiaci čítali mladším, žiaci I. stupňa mali aj tento rok Týždeň hlasného čítania, učili sme sa na základe indícii orientovať v našej knižnici, hrali divadielka, navštívili školskú knižnicu... Všetky aktivity detí viedli a smerujú k tomu, aby sa kniha stala súčasťou každodenného života našich  detí.

          • Madáchovská noc

          • Knihy sú skvelé...Nielenže nám otvárajú bránu k múdrosti a rozširujú naše obzory, ale robia nás aj lepšími ľuďmi, parádne si pri nich oddýchneme a dokonca zlepšujú aj kvalitu nášho života. A to je hŕstka dôvodov, prečo čítať knihy.

            Marec je mesiacom knihy, a preto sa aj my snažíme tento mesiac intenzívne venovať tejto tematike. Každoročne organizujeme prespávačku v škole pod názvom Madáchovská noc, v rámci ktorej sa venujeme čitateľskej zručnosti, vytváraniu vzťahu ku knihám a celkovo radosti z čítania. Aj tentokrát sme mali pre naše deti z prvého stupňa pripravené rôzne zaujímavé aktivity, počas ktorých nechýbala zábava. Začali sme v triedach, kde sa predstavovali rozprávkové knihy, lúštili sa hádanky, skladali puzzle, hrali divadielka, čitateľské hry, tvorili záložky a ilustrovali rozprávky. Potom zábava pokračovala hrou v parku, kde jednotlivé družstvá súťažili v riešení rôznorodých úloh, kde v každej bol základ čítanie. Preverili si svoje vedomosti z čitateľskej či finančnej gramotnosti, pozorovacie schopnosti, spoluprácu v skupinách, rýchlosť, obratnosť a znalosti našej krásnej literatúry. Každá skupina dobehla zadychčaná, ale s úsmevom na tvári Po večeri nás čakalo vyhodnotenie, príprava tried na spanie a vytúžený oddych. Keď sa však obloha premenila na tmu-tmúcu a sovy spustili svoj koncert, vybrali sme sa na nočné bádanie so svetielkami po parku, ktorý bol plný prekvapení...Okrem zvukov prírody sme si užili aj hviezdnu oblohu a nechýbala malá skúška odvahy. Po miernom vymrznutí sme to ukončili diskotékou, z ktorej sme unavení padli do našich pripravených pelieškov. Po chvíli bolo počuť už len odfukovanie a chrapkanie. Ráno každý vstával s úsmevom na tvári a nekonečným rozprávaním o skvelej noci strávenej v škole.

          • Vynášanie Moreny

          • "Morena, Morena, kde si prebývala? Na tom vyšnom konci, v tom slamenom domci. "

            Vynášanie Moreny patrí k jedným z najstarších slovenských zvykov, ktorý sa zachoval až do dnešných čias. S Morenou odchádza zima, choroby a starosti, prichádza jar, teplo a slnko. 15. marca žiaci školského parlamentu spolu so svojimi spolužiakmi vyniesli za spevu Morenu z dediny, zapálili a hodili do vody so slovami :

            ,, Vynesieme ťa, Morena, až dole ku hati, nech sa nám jar do dediny, čím skorej navráti.

            Nech je zdravia, nech je šťastia v tej našej dedine a Morenu v bystrej vode teraz utopíme."

          • Šaliansky Maťko 2024

          • V Centre voľného času vo Veľkom Krtíši sa konalo okresné kolo súťaže v prednese slovenskej povesti pod názvom ,,Šaliansky Maťko”. Takmer tridsať víťazov školských kôl v troch kategóriách sa snažilo svojou interpretáciou žánru zaujať porotu. Tá mala v hodnotení ťažkú prácu, pretože prednes súťažiacich bol na vysokej úrovni    a to hlavne v III. kategórii. Našu školu reprezentovali:

            1. Zara Albertová I. kategória – získala 1.miesto

            2. Sebastián Sliacky II. kategória

            3. Liliana Holováčová III. kategória – získala mimoriadnu cenu poroty za výrazný umelecký prednes.

            Ďakujeme žiakom za peknú reprezentáciu našej školy.

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • Žiaci 6. – 9. ročníka sa zúčastnili súťaže Olympijský odznak všestrannosti. Zdatnosť žiakov preverili disciplíny ako člnkový beh, výdrž v zhybe, vytrvalostný člnkový beh, ľah – sed, skok do diaľky z miesta a hod medicimbalom. Do súťaže sa zapojilo až 500 škôl z celého Slovenska, a tak nás všetkých zaujímalo, ako sme v silnej konkurencii obstáli. A že sa nemusíme za výsledky hanbiť a môžeme byť na našich žiakov právom hrdí, dokazuje 8 odznakov, ktoré si v rámci slovenských škôl vybojovali. Najviac sa darilo šiestakom, ktorí získali až tri bronzové odznaky – Ema Hájniková, Jennifer Tóthová, Lucia Zelková a jeden zlatý odznak, ktorý suverénne dosiahol Dominik Vozaf s percentilom 98 %, čo je skutočne excelentný výkon. Zahanbiť sa nenechali ani siedmaci, z ktorých Ján Berky získal bronzový a Adrián Tóth úžasný zlatý odznak s ešte o čosi lepším výkonom ako Dominik. Z ôsmakov sa najviac darilo Marcelovi Jekkelovi, ktorý síce odznak nezískal, no dosiahol najvyšší počet bodov. U deviatakov bronzový odznak vybojoval Andrej Berky a „striebro“ si odniesol domáci športovec Gabriel Lucien Hájnik. Všetkým menovaným aj nemenovaným patrí veľké uznanie za podané výkony a príkladnú reprezentáciu školy. Držte nám palce na krajskom kole, ktoré sa uskutoční v lete v Banskej Bystrici.

          • Valentín

          • Aj tento rok sme si 14. februára pripomenuli sviatok zaľúbených – Deň sv. Valentína. Tento sviatok, známy na celom svete, však nie je novodobým výmyslom. Na popularite nabral v 19. storočí, kedy si ľudia začali posielať pohľadnice a odkazy. Formou ,,valentíniek“ si deň spríjemnili aj naši žiaci. Vo vestibule mali pripravenú nástenku s lístkami, na ktoré písali svoje vyznania. Tie si mohli odovzdať osobne, alebo vhodiť do pripravenej schránky. Mnohí žiaci neváhali a možnosť niekoho potešiť nadšene využili.

          • Deň komplimentov

          • Deň 24. január je vo svete známy ako Medzinárodný deň komplimentov. O tom, že úprimná pochvala či lichôtka vykúzli úsmev na tvári každému sme sa presvedčili aj v našej škole. Žiaci mali možnosť potešiť svojich kamarátov, spolužiakov či vyučujúcich tým, že na pripravené papieriky písali milé slová – svoje komplimenty, ktoré následne našli svojich adresátov a spríjemnili im deň. Ako deti samé zhodnotili, nemali by sme čakať len na Deň komplimentov, ale mali by sme šíriť radosť a úsmev každý jeden deň.